Официалните празнични дни по Коледа са 24, 25 и 26 декември. Хората, които

...
Официалните празнични дни по Коледа са 24, 25 и 26 декември. Хората, които
Коментари Харесай

Дни преди Коледа: Как се заплаща празничният труд

Официалните празнични дни по Коледа са 24, 25 и 26 декември. Хората, които работят в тези дни би трябвало да получат в допълнение заплащане. Това демонстрира информация на DarikNews.bg в Инспекцията по труда. Тази година почивни са и 27 и 28 декември, само че не са регламентирани като формален празник. По Нова година почивни са 31 декември, както и 1 и 2 януари. Официален празник се води обаче само 1 януари, който наложително се заплаща в допълнение. 

Трудът, който се поставя в празнични дни във всички случаи, се заплаща с нарастване, което е най-малко в двоен размер, се споделя на уеб страницата на Инспекцията. Ако този труд се явява и ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване, заради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер.

При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни постоянно е ексклузивен труд. Той се разпорежда със заповед на работодателя, за която служащият следва да е известен най-малко 24 часа по-рано. Положеният извънреден труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя, само че не по-малко от 75 на 100.

При сумирано пресмятане на работното време работните дни се дефинират по авансово направен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е ексклузивен, по тази причина с нарастване от най-малко 100% се заплаща единствено работата на формален празник.

Важно е служащите и чиновниците, които ще работят в дните на официални празници да имат доказателства, че трудът им е предоставен със заповед или че е положен по график, които да показват пред Инспекцията по труда, ако работата не им бъде заплатена с нарастване.

Официалните празници са регламентирани в Кодекса на труда. Това са: 
1 януари - Нова година; 3 март - Ден на Освобождението на България от османско робство - народен празник; 1 май - Ден на труда и на интернационалната работническа солидарност; 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия; 24 май - Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост; 6 септември - Ден на Съединението; 22 септември - Ден на Независимостта на България; 1 ноември - Ден на националните будители - задочен за всички образователни заведения; 24 декември - Бъдни вечер, 25 и 26 декември - Рождество Христово; Велики петък, Велика събота и Великден - неделя и понеделник, които в съответната година са избрани за празнуването му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР